Garmin Fénix 6 - není cesty zpět

Fenixy už mám přes dva roky a tento článek vznikal průběžně. Některé věci už proto nemusí být naprosto aktuální.

Když jsem si kupoval Garmin Instinct jako svůj první sporttester, bylo to jen “na zkoušku”, abych se rozhodl, jestli to se sportovními hodinkami myslím vážně. Nechtěl jsem se bezhlavě vrhnout do Fénixů za dvojnásobek ceny a pak se jich zbavovat. Na druhou stranu, Instincty se mi hodně líbily, evokovaly design Casio G-Shock a i přes velké rozměry vypadaly relativně kompaktně. A byly strašně lehké.

Původně jsem Instincty nosil jen na sport a všude jinde chodil s mými bezúdržbovými (tj. solar + sapphire + radiem řízené) hodinkami od Casia. Jenže některé funkce Garminů mají smysl jen tehdy, pokud je nosíte 24/7…

K tomu jsem si nechal nadělit k Vánocům hrudní pás HRM-RUN2 (ten červený), s kterým si Instincty rozumí jen napůl. Totiž tepovou frekvenci přečtou, ale běžecké metriky (running dynamics) bohužel už ne. A jelikož jsem posedlý statistikami, nutně jsem běžecké metriky potřeboval.

Jelikož se blížilo vydání Fénix 7, nabízelo se pořídit si starší generaci s výraznou slevou. Garmin hodinky naštěstí morálně nezastarávají tak rychle jako telefony s Androidem, takže 350 EUR za základní model, tj. přibližně polovina původní ceny, rozhodně dávala smysl. Žluté Instincty jsem poslal dál ještě v záruce za přijatelnou cenu (cena nových za bezmála 2 roky skoro nespadla), takže to byl celkem levný upgrade.

Rozdíly na první pohled

První, čeho si okamžitě všimnete, je hmotnost. Fénixy jsou těžké. Ocelové pouzdro je ocelové pouzdro. Trochu se dá ušetřit s titanovým, ale za tu cenovku to asi nestojí. K tomu přidejte větší baterku. Oproti tomu všemu celoplastový Instinct je lehký jak peříčko. Ale zvyknout se na to dá. Dnes už to nevnímám asi vůbec.

Druhá věc – ten displej! Ano viditelnost v šeru je trochu horší, v tom je černobílý displej Instinctu naprosto nepřekonatelný, ale zase je celkem titěrný. Zatímco na Instinctu na obrazovku aktivity naklikáte tři políčka (plus třeba tepovku do kulatého výřezu vpravo), na Fénix se mi jich vejde 6 a jsem na přibližně stejné velikosti fontu. Při běhu se mi tak vejde tep, kadence, tempo, tempo kola, čas a vzdálenost na jednu obrazovku. A navíc tep a kadenci s graficky vydařenou stupnicí.

Datová pole pro běh

Běžecké metriky

Ve spolupráci s hrudním pásem vám hodinky nabidnou přehled o tzv. running dynamics. Můžete se tak kochat průběhem vertikální oscilace (výšky kroku), doby kontaktu se zemí, vertikálního poměru (poměr výšky a délky kroku) a vyvážením doby došlapu levá - pravá noha.

Grafy pro running dynamics v Garmin Connect

Baterie

S výdrží jsou na tom hodinky dobře. Mají zřejmě dvojnásobnou baterii oproti Instinctu (to soudím jen podle srovnání doby nabíjení), což kompenzuje asi výkonnější hardware a hlavně větší a barevnější displej. S občasným používáním GPS a ve smartwatch režimu v čase 6-22h s přehledem vydrží 2 týdny.

Non-Pro

Základní Fenixy v řadě 6 nemají mapy (v řadě 7 už základní řada není, resp. PRO se stalo základem). Řekl jsem si, že ušetřím pár tisícovek a místo toho si koupím barevný řemínek. A asi bych je nepotřeboval. Stejně s sebou většinou tahám telefon. V turistických funkcích jsou s Instincty nastejno.

Plavání ve volné vodě

Po sto letech jsem byl na dovolené u moře, ale velkou část pobytu jsem strávil ve venkovním bazénu nepravidelného tvaru. Takže si to říkalo o vyzkoušení záznamu plavání v otevřené vodě (tj. za použití GPS místo známé délky bazénu). Díky dovolené jsem zjistil o této funkci zajímavou věc – totiž voda naprosto ultimátně stíní GPS signál, takže se všude se dočtete, že občas musíte mít ruce nad vodou. Jelikož umím plavat jen prsa (nebo něco jako prsa), zápěstí jsem tahal v podstatě pořád pod hladinou, takže výsledná mapa a naplavaná vzdálenost byla naprosto o ničem.

Plavání v otevřené vodě. Za 17 minut by člověk čekal delší trasu.

Lyžování

Po 6 letech jsem byl na lyžích a poprvé s hodinkami. Předtím jsem používal mobilní aplikaci AlpineReplay (později přejmenováno na TraceUp), která již přestala existovat. Čas vyzkoušet hodinky. Oproti zmiňované aplikaci nemají Fenixy (aspoň v non-pro verzi) přehled o lyžařských střediscích, takže přechody lanovka - sjezd tipují jenom podle změn nadmořské výšky (a asi i rychlosti), což se projevilo na výsledné mapě aktivit, kdy lanovka končí pokaždé v jiném bodě, v závislosti na tom, kde zrovna hodinky zaznamenaly první klesání.

Lyžování. Vršek lanovky je pokaždé jinde. Přejíždění po placatém vrcholu hodinky celkem zamotá.

Proč byste si neměli kupovat Fenix

Pokud oželíte multisport, turistiku a různé blbinky, stejnou službu vám odvede řada Forerunner, kde si mnohem líp můžete vybrat podle svých finančních možností. A hodinky jsou mnohem lehčí a kompaktnější. Někomu nemusí vyhovovat příliš plastový vzhled. V tomto jsou modely Fénix jistě nepřekonatelné (a to nemluvím o řadě MarQ ;-)) Naprostým překvapením je pro mě Forerunner 255, který má snad úplně všechno z poslední generace, přitom se jedná o jeden z nižších modelů. Pokud sáhnete po 955, dostanete v podstatě Fenix, jen v lehčím plastovém pouzdře s nižší “vodotěsností”.

Nedávno byla uvedena řada Instinct 2, která z Fénixů dostala snad úplně všechno. Těšit se můžete na running dynamics i Connect IQ. Kdybych si už nezvykl na velký a barevný displej, hodně bych uvažoval o upgradu tímto směrem. A v neposlední řadě Instinct Crossover, které vypadají naprosto úžasně.

Komentáře