// Dal jsem PayPalu sbohem

Dneska jsem zrušil účet na PayPalu. Měl jsem jej od roku 2009. Tehdy to byla jedna z možností, jak platit bezpečně na světovém internetu a nedávat tak každému webu na potkání údaje o jedné jediné platební kartě, kterou člověk v té době měl, protože bankovní poplatky byly standardem za všechno. Pamatuju si, že jsem jej v prvopočátcích dobíjel bankovním převodem a platil z něj za Last.fm, a za nákupy na internetu, tehdy hlavně eBay.

S nástupem levných bank (mBank, Air Bank, …) a později různých fintechů (Revolut, Curve, …) se usnadnil přístup k dalším bezplatným kartám vhodným pro různé „rizikové“ platby na internetu. Z PayPalu se tak pro mě stala zbytečná služba, která vám navíc na potkání neustále cpe svůj předražený směnný kurz (o kterém tvrdí, jak je výhodný). A každý rok trochu upraví UI, aby ta směna byla čím dál tím méně odmítnutelná.

Jedinou pro mě poslední výhodou bylo použití na různých video a audio streamingových službách (Eurosport Player, Spotify atd.). Tam totiž ještě nedávno nešlo platit Revolutem nebo Curve, protože jimi vydávané karty se hlásily jako z Velké Británie. A streamingová služba jako součást licenčních politik vyžadovala kartu stejné státní příslušnosti. Šlo ale použít zabalení do PayPalu, kde jsem měl účet ověřený jako český. Ta doba už je taky pryč, protože jak Revolut, tak Curve již vydávají MasterCard karty s českým BIN, a jdou zadat napřímo, navíc bez rizika, že se PayPal přepne do režimu „výhodného kurzu“.

Nedávno jste jistě zaznamenali informace o zavedení poplatků za nepoužívané PayPal účty. Sice se to týká jen účtů s nějakým zůstatkem (což tam již dávno nemám), ale nikdy neříkej nikdy. Od toho je krůček k tomu si poplatek stahovat z karty.

Podle mě již PayPal pro nákupy na internetu nemá takový smysl. Fintechy nabízejí virtuální jednorázové karty pro platby na internetu, navíc s mnohem výhodnějším kurzem. PayPal to navíc zabíjí nesmyslně vysokými poplatky obchodníkům a na každém rohu číhá směna nevýhodným kurzem. PayPal už má podle mě jen smysl pro lidi, kteří potřebují posílat peníze po světě mimo EU, kde se pomalu stávají standardem bezplatné SEPA platby.

Zanechte komentář …



T D I M O
  • E-mailová adresa nebude zveřejněna.
  • Formátování:
    //kurzíva//  __podtrženě__
    **tučně**  ''pevná šířka''
  • Odkazy:
    [[http://example.com]]
    [[http://example.com|Text odkazu]]
  • Citace:
    > Toto je citace. Nezapomeňte na mezeru před textem: "> "
  • Kód:
    <code>Toto je nespecifikovaný zdrojový kód</code>
    <code [lang]>Toto je kód v [lang]</code>
    <code php><?php echo 'example'; ?></code>
    Dostupné: html, css, javascript, bash, cpp, …
  • Seznamy:
    Odsaďte text dvěma mezerami a použijte * pro
    každou nečíslovanou položku a - pro číslovanou.