// Tři roky s "levnou" bankou

Nedávno vypršela platnost mé první platební karty u Air Bank, kam jsem přemigroval z České spořitelny, a tak se nabízí hodnocení mých prvních tří let s hlavním účtem v „levné“ bance.

První bankovní účet jsem si založil někdy na konci střední, když jsem se chystal do velké Prahy na školu. Tehdy tu byl ještě poplatkový ráj a platilo se za všechno. Největší hráči na trhu nabízeli různé varianty zvýhodněných studentských kont. Většinou se jednalo o standardní balíček služeb zdarma, případně bonusy navíc, příspěvek na ISIC apod. Ale i tak to nebylo zdarma. Většinou jste platili za transakce na výpisu a výpisy samotné (včetně poštovného, tenkrát to elektronicky nešlo), a samozřejmě za výběry z bankomatu. Zakotvil jsem u České spořitelny, především kvůli husté síti bankomatů (platební terminály zdaleka nebyly v každém obchodě) a pobočce v místě bydliště.

Pokud přeskočíme revoluční eBanku, před téměř dekádou vstoupila na trh první levná banka – mBank - a odstartovala vlnu levných bank. V kombinaci s nulovými poplatky se vyplatilo u nich mít spořicí účet s celkem zajímavým úrokem. Moje první úspory tak nehnily na běžném účtu v České spořitelně, ale aspoň se trochu praly s inflací. Bohužel mBank se výhodných spořicích účtu zbavila velmi rychle. Z jejich účtu zdarma se vlivem nových a nových omezení stal guláš omezujících podmínek a tak mě hodně rychle odradila. Vody levných bank rozvířilo otevření podle mě asi nejúspěšnější nové banky, a tak i já skončil s penězi na spořáku v Air Bank.

Tehdy jsem si užíval stále studentských, později absolventských výhod. Česká spořitelna nabízela vedení účtu s hromadou balíčků zdarma, takže jsem svůj hlavní bankovní účet neměl důvod stěhovat. Ale ani moje studia netrvala věčně, takže tento benefit jednou skončil. Když začaly naskakovat první poplatky za komplexní balíčky, řekl jsem si, že nebudu konzerva, a přejdu s „provozním“ účtem k některé z bank, kde jsem si mezatím stihl otevřít spořicí účet.

Finálovou dvojicí se stala Equa Bank a Air Bank. Equa Bank jako jediná nabízela úplné vedení zdarma, a to i včetně výběru ze všech bankomatů. Bohužel pro ně po internetu kolovalo dost negativních zkušeností (např. převod mezi vlastními účty dokázal trvat celkem dlouho, peníze občas nebyly „nikde“, apod.) a posílen reklamní masáží Air Bank jsem zvolil právě zelenou banku.

A po třech letech si zatím nemám na co stěžovat. Peníze chodí hned, není to D+1. Internetové i mobilní bankovnictví patří z hlediska použitelnosti mezi nejlepší, které jsem měl možnost poznat. Nepocítil jsem žádný výpadek, odstávky dělají v noci, ne o víkendu. V inovacích mají poslední dobou zpoždění (např. NFC platby na mobilu nebo přihlašování otiskem), taky nové hypotéky stále ještě neuvedli. Jedovatá zelená barva jejich značky je líbivá a design platební karty taktéž. S devizovým kurzem to není nejlepší, ale výše tradičních bank ještě nedosáhli. I když se vzdali své Top 3 garance úroků na spořicím účtu, aktivním zákazníkům stále nějaký ten „výhodný“ úrok nabízí a to dokonce na běžném účtu. Takže nemusíte řešit přelévání peněz sem a tam a úrok na BÚ vám zaplatí občasný drahý výběr z cizího bankomatu.

Malé banky proti nabídce těch tradičních vypadají jako chudí příbuzní. Ve spoustě případů nemáte vymoženosti jako kontokorent, kreditku, osobního bankéře, občas ani pobočku nebo vlastní bankomat poblíž. Na druhou stranu, většinou to nepotřebujete a ještě nějaké drobné ušetříte. Nedávno jsem si sečetl poplatky za provoz studentského a absolventského účtu „zdarma“, a za těch 10 let mě i tak různé poplatky vyšly na 4000 Kč. Oproti tomu teď s Air Bank úročením na běžném účtu jsem po třech letech cca 1300 Kč v plusu. Díky tomu, že mám cestou do práce jejich bankomat, vyhnu se poplatku za výběr peněz v cizí bance, ale i tak by mi úroky de facto výběry zaplatily.

Díky hypotéce jsem teď byl vržen do spárů jiné tradiční banky (úroky jsou úroky :-)), takže teď znova zažívám dejavú v podobě příšerného internetového bankovnictví a pomalu probíhajících plateb. Uvidím, zda svoje bankovní aktivity přesunu jen v minimální nutné míře, nebo mnohem víc. I stávající banky se totiž pomalu probouzí a pravděpodobně bych třeba Českou spořitelnu po letech ani nepoznal. Tak či onak, příchod levných bank způsobil i pomalou revoluci ve službách těch zaběhnutých a na rozdíl od trhu mobilních komunikací zde konkurence aspoň nějak funguje.

Zanechte komentář …



K N D᠎ B Y
  • E-mailová adresa nebude zveřejněna.
  • Formátování:
    //kurzíva//  __podtrženě__
    **tučně**  ''pevná šířka''
  • Odkazy:
    [[http://example.com]]
    [[http://example.com|Text odkazu]]
  • Citace:
    > Toto je citace. Nezapomeňte na mezeru před textem: "> "
  • Kód:
    <code>Toto je nespecifikovaný zdrojový kód</code>
    <code [lang]>Toto je kód v [lang]</code>
    <code php><?php echo 'example'; ?></code>
    Dostupné: html, css, javascript, bash, cpp, …
  • Seznamy:
    Odsaďte text dvěma mezerami a použijte * pro
    každou nečíslovanou položku a - pro číslovanou.