// Banka Creditas - první zkušenosti s novou bankou

Banka Creditas vznikla na začátku roku 2017 transformací ze záložny. Za tři měsíce na trhu téměř zdvojnásobila počet klientů, především díky zajímavému úroku na spořicím účtu, který ji vyhoupl na vrchol tehdejšího žebříčku. Druhým velmi zajímavým lákadlem je devizový kurz. Euro prodává (např. při platbě kartou) asi jen 20 haléřů nad středem (oproti cca 60-80 haléřům ostatních bank). Zmíněný výhodný úrok ovšem nevydržel dlouho. K 1. dubnu spadl a zůstal jen pro stávající spořicí účty. Pro ty banka nadále garantuje základní úrok 0,5% do roku 2021. Bonus minimálně na další kvartál zůstal.

Já se k založení účtu rozhoupal za pět minut dvanáct, tedy týden před tím, než byla změna oznámena. Další spořicí účet asi nepotřebuji, ale na rozdíl od jiných bank není úrok vázán na nějakou další aktivitu (např. platbu kartou u běžného účtu…), takže asi dojde na přesun prostředků. Výhodnější devizové kurzy dělají z karty Banky Creditas kandidáta na kartu na platby v zahraničí.

Neděle 26. března

Vyplnil jsem velmi jednoduchou elektronickou registraci, vytvořil přístup do internetového bankovnictví a nahrál kopie dvou dokladů totožnosti a výpisu z tzv. „registrovaného“ účtu.

Pondělí 27. března

Z banky přišlo schválení předložených dokumentů, byl jsem vyzván k zaslání prvního vkladu z „registrovaného“ účtu na nově vytvořený běžný účet.

Úterý 28. března

První vklad dorazil, došlo k plné aktivaci běžného účtu. Jedním kliknutím jsem založil spořicí účet a zažádal o vydání a zaslání platební karty. Tady přišlo první zklamání, kartu nelze při objednání z internet bankingu nechat poslat na pobočku, pouze na kontaktní adresu poštou. Podle vyjádření infolinky by pro zaslání na pobočku muselo být o kartu zažádáno na pobočce. Zásilka s PIN se posílá do vlastních rukou, takže pokud nejste doma, musíte na poštu. Karta přijde běžnou zásilkou do schránky.

První postřehy z internetového bankovnictví

Heslo pro přihlášení může být v délce 8-15 znaků. Spodní limit chápu, důvod horního limitu raději vědět nechci. Dvoufázové ověření přihlášení prostřednictvím SMS nelze vypnout, ale je možno schvalovat přihlášení v mobilní aplikaci (odpadne opisování kódu z SMS). Navíc, pokaždé si lze vybrat, zda poslat SMS, nebo odklepnout na mobilu. Stejně tak lze v případě zadání platební nebo jiné důležité transakce. Tady by se mohla například Air Bank inspirovat. U nich můžete v daný okamžik mít povolenu jen jednu variantu. EDIT: Později mi došlo, že řešení Air Bank je vlastně lepší. Již překonané SMS se dají úplně zakázat a nahradit aplikací. V případě reinstalace telefonu vás ale čeká anabáze s přenastavováním.

Mobilní aplikace samotná nabízí běžné funkce, v podstatě opisuje funkčnost internetového bankovnictví, bez možnosti správy produktů. Přístup do aplikace je chráněn PINem, který může být jen číselný (4-8 číslic).

Pátek 31. března

Na konci března se rozšířily zvěsti o snížení úroků na spořicím účtu. Banka v pátek odpoledne oznamuje, že pro stávající účty se nic nemění. Lidé na poslední chvíli zakládají spořicí účty přes internetové bankovnictví. Na pobočkách už je zavřeno. Úroky pro nové účty budou od 1. dubna jen 0,3%.

Pondělí 3. dubna

Do poštovní schránky dorazila platební karta.

Úterý 4. dubna

Ve schránce je výzva k vyzvednutí dopisu s PINem. Ve středu jsem poté mohl kartu aktivovat a provést první platbu.

Prozatímní dojmy

Zatím jsem kartou provedl jen pár zahraničních plateb. Konverzi banka provádí přes EUR, které teď po uvolnění ze strany ČNB prodává stále 20 haléřů nad středem. Převod peněz z Air Bank dopoledne dorazí ještě týž den. Jinak klasicky do druhého dne.

Založení účtu včetně doručení první karty proběhlo celkem rychle. Tady nemám námitek. Internetové bankovnictví pracuje jak má, ale s některými funkcemi moc spokojený nejsem. Např. notifikace o provedení transakcí emailem je provedena velmi stroze. Při platbě kartou nemáte skoro žádné informace, navíc notifikace přijde až v době zaúčtování, nikoliv již při provedení transakce. Tady jsem docela zhýčkaný Air Bank a jejich bankovnictvím.

Jinak je zatím brzo vynášet nad Bankou Creditas nějaké předčasné soudy. A docela jsem zvědavý, jak dopadne úrok na spořicím účtu na konci dalšího kvartálu. Doufejme, že mě nezklamou tak rychle, jako se to kdysi povedlo mBank. :-)

Zanechte komentář …



C V H Q J
  • E-mailová adresa nebude zveřejněna.
  • Formátování:
    //kurzíva//  __podtrženě__
    **tučně**  ''pevná šířka''
  • Odkazy:
    [[http://example.com]]
    [[http://example.com|Text odkazu]]
  • Citace:
    > Toto je citace. Nezapomeňte na mezeru před textem: "> "
  • Kód:
    <code>Toto je nespecifikovaný zdrojový kód</code>
    <code [lang]>Toto je kód v [lang]</code>
    <code php><?php echo 'example'; ?></code>
    Dostupné: html, css, javascript, bash, cpp, …
  • Seznamy:
    Odsaďte text dvěma mezerami a použijte * pro
    každou nečíslovanou položku a - pro číslovanou.