// Osprey Poco (2020) - jak jsem vybíral dětskou krosnu

Ne vždy a všude se dostanete nebo chcete dostat s dětským kočárkem. I když máte kočárek se třemi nafukovacími koly, na chození v obtížnějším terénu se hodí dětské nosítko. V kojeneckém věku manduka, v pozdějším věku (kdy už dítě dokáže samo sedět) spíš dětská krosna.

První rok dovolených jsme absolvovali hlavně s kočárkem, s nosítkem jako nouzovkou. V teplých dnech je dítě přilepené rovnou na tělo nepříjemné jak pro dítě, tak pro rodiče. Na druhou letní sezónu jsme si vypůjčili použitou „no-name“ dětskou krosnu. Tehdy měl Kubík asi 12kg. Po delším výletě jsem skončil s podlitinami na ramenou od popruhů. Vzpomněl jsem si na oldschool batohy s koženými popruhy přes rameno.

Když bylo jasné, že Kubík bude mít bratříčka, řekl jsem si, že na ty tři sezóny už se lepší dětská krosna vyplatí. A protože raději nakupuji nové věci, protože mi to přijde snadnější, než probírání se bazarem, započal ničím neomezený proces výběru. Automaticky jsem začal jako první zkoumat značku Deuter.

Letos na jaře jsem měl na dovolenou půjčený Deuter Kid Comfort Pro v nějaké starší verzi a byla opravdu znát síla „lepší“ značky. Na to, že měl Kubík tak 15kg, tj. výrazně více jak loni, bylo nošení o dost pohodlnější a netrpěl jsem tolik já, a snad ani on.

Zjistil jsem, že pro dětskou krosnu jsou podstatné tyto věci:

  1. Co největší fixace dítěte v horizontálním směru. Pokud se hýbe zleva doprava, rozhazuje se vám těžíště a může to dělat problémy v terénu.
  2. Dítě co nejblíž k tělu vás nevychyluje z rovnovážné polohy při pohybu. Rovněž to ovlivňuje tlak ramenních popruhů.
  3. Pořádně vycpané ramenní popruhy a celkově dobré možnosti nastavení upevnění celého batohu.
  4. Stříška - dítě se nemá před sluncem kam schovat a děti jsou obecně náchylnější k přehřátí na slunci. Rovněž ochrání před slabým deštíkem.
  5. Sundavací bryndáček - dítě prostě slintá, za dva roky to bude znát. Naše autosedačka by mohla vyprávět.

Díky Amazonu jsem objevil, že i Osprey nabízí dětskou krosnu, která si mě okamžitě získala a koupě byla na spadnutí. V ČR se totiž skoro vůbec nedá sehnat, navíc za přemrštěné ceny. Před letními prázdninami jsem tedy nakonec pořídil Osprey Poco (2020) za nějakých v přepočtu 7 tisíc. A na konci prázdnin můžu říct – byla to skvělá koupě.

Sem s kočárkem nevylezete!

Co je na ní tak super:

  • Pláštěnka v ceně - Deuter si za ní nechá dost slušně zaplatit. Tady máte všechno all-in-one.
  • Integrovaná stříška - U Deuter Kid Comfort Pro je schovaná v masivní „svatozáři“ nad hlavou dítěte. Ona svatozář je tam jinak k ničemu a zbytečně zvětšuje délku krosny v pohotovostním stavu. Už tak špatně skladná konstrukce se do Fabie Combi nevejde podélně do kufru, což je při tetrisu na týdenní dovolenou znát. Osprey Poco má základnu stříšky schovanou a vytahuje se jen při její instalaci. Navíc má mnohem lepší ochranu před sluncem i z boku (ahoj, dopolední slunce).
  • Upevnění dítěte - u Deuteru a jiných značek je zapínání popruhů podobné sportovním kočárkům – sponou na břiše dítěte. V pozdějším věku je spona díky velikosti dítěte celkem špatně dostupná. Osprey má zapínání vzadu na zádech, kde je víc přístupné. Je to jako když si oblékáte batoh obsahem na břicho a popruhy směrem na záda, kde je sepnete dohromady. Na druhou stranu, popruhy se nedají nastavit objemově (jsou jen na gumě), takže nevím, jak to dopadne, až tam budeme upevňovat dítě v péřovce.

Integrovaná stříška stíní i ze strany

Drobné nedostatky:

  • V jednom člověku se dítě špatně vyndavá, pokud má objemné boty, ale i třeba sandále (máme Keen CNX). V prostoru na nohy totiž „překáží“ oko, které má dítě držet při nesení na místě. Dítě vám buď musí pomoct, nebo jej musíte zvednout jen jednou rukou a druhou vyprostit nohy. V tomhle ohledu to má lepší Deuter, který umí jednu boční stranu krosny otevřít.
  • Vytahovací stříška prochází celým batohem až do spodní kapsy. Může tak při manipulaci kolidovat s obsahem oné kapsy. Při prvním použití se mi do ní zahákla pláštěnka a pak „zmizela“ se základnou stříšky do tunelu uprostřed krosny
  • Polstrování ramenních popruhů je na můj vkus celkem slabé, v porovnání s městským batohem Osprey Nebula.

I přes to jsme si letos výlety s dítětem užívali o něco víc. Nejsme omezeni kočárkem a dítě se (bez nějakých stížností) vyspí i v krosně.

Když musíš, tak musíš

Zanechte komentář …



W L P K​ R
  • E-mailová adresa nebude zveřejněna.
  • Formátování:
    //kurzíva//  __podtrženě__
    **tučně**  ''pevná šířka''
  • Odkazy:
    [[http://example.com]]
    [[http://example.com|Text odkazu]]
  • Citace:
    > Toto je citace. Nezapomeňte na mezeru před textem: "> "
  • Kód:
    <code>Toto je nespecifikovaný zdrojový kód</code>
    <code [lang]>Toto je kód v [lang]</code>
    <code php><?php echo 'example'; ?></code>
    Dostupné: html, css, javascript, bash, cpp, …
  • Seznamy:
    Odsaďte text dvěma mezerami a použijte * pro
    každou nečíslovanou položku a - pro číslovanou.