// Bakalářka, diplomka v OpenOffice? Proč ne!

Asi tak před třemi měsíci mě pár lidí zeptalo: „Tak co, budeš psát bakalářku v TeXu?“. Moje odpověď zněla: „Ne“. Důvod byl prostý. Neměl jsem prostě čas ani chuť učit se nějaký TeX, i když je to určitě geniální věc a máme k dispozici šablonu (nebo jak se tomu říká) pro LaTeX.

Rozhodl jsem se začít psát ve WYSIWYGu, konkrétně OpenOffice Writeru 2.2. Na webu jsem našel nějaký HOWTO dokument (myslím, že to byl tento), kde jsem se přiučil, něco jsem vyčetl z nápovědy a dal se do formátování. Nakonec jsem našel veškeré featury, které jsem potřeboval, takže jsem mohl aplikovat věci jako začátek kapitoly vždy na právé stránce, jiné záhlaví na první stránce kapitoly, správa bibliografických položek, dvojí číslování stránek v dokumentu apod. Výsledek dopadl dobře.

Ovšem bohužel práci mi znepříjemnil jeden bug. Pokud si uděláte vlastní strukturu obsahu (přidal jsem tabulátor mezi číslo kapitoly a název), musíte tomu upravit odpovídající styl obsahu (Obsah 1 atd.). Jenže při znovuvygenerování se tento styl nepoužije a díky tomu, že neexistuje ta značka tabulátoru, obsah se celý rozhodí. Je nutno tedy na každý řádek znovu aplikovat příslušný styl. To je ten menší problém. Rozhození totiž zvětší počet stránek, a tím pak po opravení stylu se zobrazí špatné hodnoty. Naštěstí jsem si toho všiml dřív, než to svázali.
Edit: Tomuto jevu už jsem se naučil předcházet. Jde o to, že při editaci položek seznamů lze při vkládání tabulátorů upravit na jiné záložce dialogu i implicitní odsazení tabulátorů. Pak se obsah již generuje normálně.

Jinak na jiné problémy si nevzpomínám, snad jen obrázky občas různě poskakovaly, jak se třeba něco dopsalo doprostřed dokumentu. Jenže to bude problém všech editorů. Také doporučují zapnout automatické ukládání. Když jsem ze začátku laboroval s obrázky, dvakrát mi to zatuhlo. Naštěstí v době, kdy byl obsah dokumentu nulový. S klidným svědomím mohu OOo doporučit.

Zanechte komentář …



D S O M R
  • E-mailová adresa nebude zveřejněna.
  • Formátování:
    //kurzíva//  __podtrženě__
    **tučně**  ''pevná šířka''
  • Odkazy:
    [[http://example.com]]
    [[http://example.com|Text odkazu]]
  • Citace:
    > Toto je citace. Nezapomeňte na mezeru před textem: "> "
  • Kód:
    <code>Toto je nespecifikovaný zdrojový kód</code>
    <code [lang]>Toto je kód v [lang]</code>
    <code php><?php echo 'example'; ?></code>
    Dostupné: html, css, javascript, bash, cpp, …
  • Seznamy:
    Odsaďte text dvěma mezerami a použijte * pro
    každou nečíslovanou položku a - pro číslovanou.