// Dva týdny na Vysočině

V sobotu jsem se vrátil z rodinné dovolené na Vysočině, konkrétně od Pilské nádrže u Žďáru nad Sázavou. Zpočátku to s počasím nevypadalo až tak moc nadějně. V sobotu 9. srpna bylo věčně zataženo a v noci klesla teplota na 8 stupňů, skoro jsem zapomněl, že je srpen. Naštěstí později počasí nastavilo vlídnější tvář.

Rozhledna u Rosičky

Rozhledna u Rosičky

Takže došlo i na výlety. Po roce pachtění ve škole jsem oprášil bicykl a jal se zdolávat zvrásněné okolí Žďáru. Nejprve jsem navštívil rozhlednu u Rosičky (vlevo), o které jsem se dozvěděl náhodou při nějakém hledání na internetu. Jedná se o celkem novou stavbu. Byla dokončena 2001 i s anténami je vysoká 42 metrů a spravuje ji obec Sázava.

Hamroň

Hamroň

Po cestě jsem narazil na několik zajímavých artefaktů. V okolí Žďáru je rozmístěno několik plastik v podobě strašidel, ale i koňského spřežení nebo mamuta. Některé jsou opravdu kouzelné, nejvíce asi Hamroň vpravo na obrázku.

Další výlet směřoval do Přibyslavi. Bohužel se mi podařilo cestou celkem slušně zabloudit (i s mapou), takže díky zdržení jsem se na náměstí jen otočil, po pravici si všiml zámku a nechal Přibyslav za zády. Cestou jsem jel okolo konce světa, patníku značícího historickou hranici Čech a Moravy. Podle cedule byl aktuálně strážný na dovolené a na stráži jej zastoupila jeho sličná družka. V souvislosti výlety na kole bych chtěl pochválit zodpovědné osoby za vybudování cyklistických stezek po Žďáru, ale i velmi pokárat za značení cyklostezek v jeho okolí. Některé důležité odbočky prostě nebyly značené, i s mapou to občas bylo obtížné, takže bylo výhodnější předejít bloudění jízdou po hlavní silnici.

Konec světa

Konec světa

Další místa jsem navštívil motorizovaně. Zajímavá byla expozice věnovaná lyžím Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě, nebo návštěva hradu Pernštejn. Počasí zpětně dokázalo, že je opravdu teprve srpen, takže jsem se také v aquaparku v Jihlavě dokonale spálil při čtení denního tisku. Ale dozvěděl jsem se, že Usain Bolt vyhrál stovku s rozvázanou tkaničkou od tretry :-).

Poslední cyklovýlet druhou středu na Devět skal moje vůbec netrénované tělo totálně odrovnal, díky čemuž jsem už ani nemohl pohodlně spát. Ale aspoň zbyla vzpomínka na pěkný výhled. Nakonec si na počasí ani stěžovat nemůžu. Pršelo všeho všudy jediný den, a nejteplejší svršek představovala fleecová mikina od Centra. No, srpen je pomalu pryč, je čas začít se věnovat slíbené práci na diplomce.

Zanechte komentář …



F​ I H O​ F
  • E-mailová adresa nebude zveřejněna.
  • Formátování:
    //kurzíva//  __podtrženě__
    **tučně**  ''pevná šířka''
  • Odkazy:
    [[http://example.com]]
    [[http://example.com|Text odkazu]]
  • Citace:
    > Toto je citace. Nezapomeňte na mezeru před textem: "> "
  • Kód:
    <code>Toto je nespecifikovaný zdrojový kód</code>
    <code [lang]>Toto je kód v [lang]</code>
    <code php><?php echo 'example'; ?></code>
    Dostupné: html, css, javascript, bash, cpp, …
  • Seznamy:
    Odsaďte text dvěma mezerami a použijte * pro
    každou nečíslovanou položku a - pro číslovanou.