// Můj hudební rok 2016

Loni jsem hudební kulturu celkem flákal, navíc to i nabourala změna zpěváka AC/DC, kterou jsem nakonec vyřešil vrácením lístku. Sorry Axle. Ale i tak se něco přeci jen našlo.

Helloween

Helloween vydali k 30. výročí své existence novou desku My God-Given Right a fotoknihu The Hellbook. Program začal zostra, dvojicí skladeb z oblíbených Keeperů, Eagle Fly Free a Dr. Stein, takže publikum bylo ve varu od prvních tónů. Přijde mi to rozhodně jako lepší přístup než servírovat novinky, které publikum nemá naposlouchány. Tedy pokud zrovna nejste Avantasia, tam je hitem snad úplně vše.

Poté následoval mix písní jednak z nové desky, druhak z celé historie kapely, především však z Derisovy éry. Koncert zakončily přídavky opět z nejstarší historie kapely. Koncertu dominovala nádherná stage, která se nesla v motivu obalu poslední desky. Monstrózní monochromatická „zasněžená“ grafika krásně reagovala na různé odstíny osvětlení.

Nová syntéza: Blue Effect & Kyx Orchestra

V sedmdesátých letech parta kolem Radima Hladíka natočila dvě neobvyklé desky, Novou Syntézu 1 a 2. Za pomoci Jazzového orchestru Československého rozhlasu spojili mocný zvuk žesťových nástrojů s (tehdejším) rockem. Z alba pochází i skladba Má hra, jejíž ústřední melodii si vypůjčili i zahraniční umělci.

Zástupci chrudimského KYX orchestra údajně kontaktovali Radima Hladíka, že by Novou Syntézu chtěli hrát. Nakonec to skončilo oboustrannou spoluprací a obnovená Nová Syntéza tak zažila mnoho koncertů po republice. V rockovém světě je celkem běžné, že si kapela přizve k spolupráci symfonický orchestr. Průkopníky byli tuším Deep Purple. Ovšem big band je trochu jiná káva, a žesťové nástroje dokáží znít s rockovou kytarou taktéž zajímavě. I když se KYX Orchestra profilují jako amatérský soubor, rozhodně to tak nezní. Hudebnící, kteří si občas vystřihli během představení nějaké to sólo, sklízeli bouřlivý potlesk.

Jak jistě fanoušci dávno ví, Radim nás opustil 4. prosince 2016 na následky kruté nemoci. Takže to byla má poslední příležitost jej vidět na koncertě.

Avantasia

Avantasii jsem viděl poprvé a prozatím naposledy před lety v Německu. Od Tobiase Sammeta je vždy úžasný počin, že dokáže přinutit tolik hudebníků z různých kapel vyrazit na celkem dlouhé turné. Zatímco v roce 2010 mělo turné 10 zastávek (plus Wacken o rok později), turné k albu Ghostlights čítalo přibližně 40 koncertů, a tentokráte konečně i v Čechách.

Přišli jsme sice tedy o druhý epický roadtrip do Německa, ale zase mé rozhodování jít–nejít trvalo asi 10 vteřin namísto 10 minut. :-)

Koncert se odehrával ve Fóru Karlín. Oproti koncertu Sabaton před rokem již byly k dispozici dražší lístky do sektoru na stání před podiem. Samozřejmostí byla koupě nového trička v motivu Ghostlights tour a najití vhodného místa v předním sektoru. Již předem bylo anoncováno, že průběh koncertu bude natáčen a materiál se použije do koncertního DVD. Rameno s kamerou se mi neustále míhalo nad hlavou, takže pokud vám zkazím z případného DVD požitek, již předem se omlouvám.

Jak je již zvykem, Avantasia nabídla tříhodinovou show bez předskokanů. Velkou část písní zastupovaly skladby z posledních dvou alb Mystery of Time a Ghostlights. Koncert zahajoval jejich první singl z nejnovějšího alba, Mystery of Blood Red Rose, s kterým Tobias soutěžil dokonce v soutěži Eurovize. Následovala titulní píseň posledního alba, Ghostlights, ve které se představil můj oblíbenec Michael Kiske. V dalších skladbách se na podiu střídaly hvězdy stejného kalibru, Ronnie Atkins, Eric Martin a stálice Oliver Hartmann, Jorn Lande, Bob Catley a Amanda Somerville. Herbie Langhans, druhý back vokalista, si zazpíval svůj jediný příspěvek na albu Ghostlights, druhý singl Draconian Love z daného alba.

Avantasia živě v Praze

Rozhodně to byl perfektní zážitek do sbírky.

Moje alba v roce 2016

Díky předplatnému na Spotify mám mnohem rychlejší a obsáhlejší přístup k novým albům. Z těch, co vyšly v roce 2016, jsem se zaposlouchal nejvíce do:

  • Avantasia – Ghostlights
  • Freedom Call – Master of Light
  • Jorn – Heavy Rock Radio
  • Sabaton – The Last Stand

A co za rok?

Celkem zajímavá zvučná jména oznámila koncerty na nadcházející rok.

Eric Martin z Mr. Big v únoru zazpívá v Nové Chmelnici. Navštíví nás Sabaton se svojí novou deskou. Dream Thater, Freedom Call. V Brně na výstavišti se chystá velký koncert Kiss. Guns n' Roses u nás zahrají v rámci dlouho očekávaného reunionu. Deep Purple vyjíždí na své údajně poslední turné (a slibují special guests). Ke konci roku oznámili Helloween famózní reunion, který snad zavítá i k nám, ale viděl bych to spíše až na jaro 2018 k nám zavítá v listopadu 2017.

Tentokrát je opravdu na co se těšit.

Další čtení:

Zanechte komentář …



P᠎ E F K T
  • E-mailová adresa nebude zveřejněna.
  • Formátování:
    //kurzíva//  __podtrženě__
    **tučně**  ''pevná šířka''
  • Odkazy:
    [[http://example.com]]
    [[http://example.com|Text odkazu]]
  • Citace:
    > Toto je citace. Nezapomeňte na mezeru před textem: "> "
  • Kód:
    <code>Toto je nespecifikovaný zdrojový kód</code>
    <code [lang]>Toto je kód v [lang]</code>
    <code php><?php echo 'example'; ?></code>
    Dostupné: html, css, javascript, bash, cpp, …
  • Seznamy:
    Odsaďte text dvěma mezerami a použijte * pro
    každou nečíslovanou položku a - pro číslovanou.