// Upgrade na DokuWiki

Přibližně před týdnem jsem udělal poslední zkoušku a tak se naskytla příležitost k méně důležitým věcem. Chtěl jsem si trochu zautomatizovat web a jelikož jsem byl poněkud líný programovat, zvolil jsem existující řešení - DokuWiki.

Jedná se o wiki systém v PHP, který nevyžaduje databázi, ale jako zdroj používá textové soubory uložené v adresářové hierarchii. Existuje pro ni spousta pluginů, jednoduchým blogovacím systémem počínaje, napojením na různé internetové služby konče. V posledni době jsem s Dokuwiki nabyl nějaké zkušenosti, pro realizaci společné školní práce, ať třeba na OBP nebo SCP, kde jsou potřeba výstupy v podobě dokumentů, velmi praktické. Jednoduchá syntaxe dovolí naformátovat dokument, a komu to nestačí, může použít HTML. Překládané stránky se ukládají do cache, takže se nemusí při každém přístupu parsovat vstupní soubor.

Jako výchozí šablonu pro design jsem zvolil Dokubook a mírně přepracoval design. Dále jsem integroval počítadlo přístupů BBClone. Pro potřeby hlavní strany jsem přidal dva řádky kódu do pluginu blog (zrušení navigace). Web je stále ve vývoji, nicméně moc už se měnit nebude. Až dosáhnu nějakého přijatelného a konečného řešení, postnu sem patche a šablonu.

Bohužel, naštěstí zatím jediným, problémem, který nastal v souvislosti přenosem na server, je rychlost. Na mém stroji (Celeron M @ 1.7GHz) byla doba zpracování limitně se blížící nule, ovšem na Webzdarma je občas nutno nějakou vteřinku počkat. Je to daň za komplexnost systému, čas ukáže, jestli je reálné jej na freehostingu provozovat.

Zanechte komentář …



T O J D X
  • E-mailová adresa nebude zveřejněna.
  • Formátování:
    //kurzíva//  __podtrženě__
    **tučně**  ''pevná šířka''
  • Odkazy:
    [[http://example.com]]
    [[http://example.com|Text odkazu]]
  • Citace:
    > Toto je citace. Nezapomeňte na mezeru před textem: "> "
  • Kód:
    <code>Toto je nespecifikovaný zdrojový kód</code>
    <code [lang]>Toto je kód v [lang]</code>
    <code php><?php echo 'example'; ?></code>
    Dostupné: html, css, javascript, bash, cpp, …
  • Seznamy:
    Odsaďte text dvěma mezerami a použijte * pro
    každou nečíslovanou položku a - pro číslovanou.